Kako da pokrenete Drop Shipping posao

Kako da pokrenete Drop Shipping posao

Možda ste do sada razmišljali o tome kako da pokrenete svoj Drop Shipping posao, ali niste znali kako i odakle da počnete. Evo sjajne prilike za Vas, ovaj članak će Vam pomoći da saznate kako da pokrenete svoj spostveni Drop Shipping biznis.

Šta je to Drop Shipping?

Najpre da čujemo i zvaničnu definiciju termina drop shipping.

Ukratko, to je vrsta biznis modela u kojem vi prodajete robu koju zapravo fizički i ne posedujete i nemate je u svom skladištu. Dakle, proizvođač će zahtevani proizvod naručen preko Vas isporučiti kupcu direktno.

Kako se od toga ostvaruje profit? Jedno tako što ćete dodati svoju maržu na finalnu cenu proizvoda. Što znači da ćete imajući u vidu cenu proizvoda sa isporukom, samo dodati svoj procenat i formirati novu cenu koju će potencijalni kupac platiti.

Prema tome, šema ili mehanika drop shipping sistema izgleda ovako:

  1. Kupac pazari proizvod u retail formatu od drop shipping prodavača (drop shipper)
  2. Nakon toga drop shipper naručuje retail robu od proizvođača
  3. Dostavljač isporučuje naručenu robu.

I pored sve veće popularnosti, drop shipping biznis nema neke prednosti ili mane koje se mogu istaći. Ovo su neke od stvari koje trebate da znate ako mislite da se upustite u poslove drop shipping-a.

Prednosti

Evo smo naveli neke faktore koji mogu uticati na uspešan drop shipping posao:

  • Početak je veoma lak – Za razliku od nekih poslova koji zahtevaju pripreme i ulaganja u staru, započinjanje drop shipping posla ne zahvete ništa od toga. Najosnovnija oprema za početak ovakvog posla je laptop računar i stabilna internet veza.
  • Mali rizik – ulaganja su minimalna, jedina briga treba da Vam bude konkurentnost cene i nabavna cena artikala koje ćete prodavati.
  • Mali dodatni troškovi –  pošto ne morate da brinete o inventaru i robi, skladištenju i isporuci. Troškovi i rizik vezan za njih su minimalni.
  • Prodaja raznih stvari – kao drop shipper, možete prodavati različitu vrstu robe od jednog ili više proizvođača. Ovo Vam omogućava dosta slobode prilikom oglašavanja i reklamiranja ponude.
  • Prilagodljivost – pošto sve radite preko interneta i sa lap top računara, možete raditi odakle god poželite.

Mane

Svaki posao ima svoje mane takođe, ovo su neke od mana vezane za drop shipping poslove:

  • Neustrašiva konkurencija – postoji veoma velik broj drop shipper-a i biće potrebno dosta truda i rada na postizanju pozicija.
  • Mali profit – pošto je u igri dosta konkurenata i samostalnih proizvođača, očekujte rat oko cena. Ovo znači da ćete neminovno morati da vodite računa o svakom centu kada je cena koju nudite u pitanju.
  • Problemi sa dostavom – ukoliko se opredelite za lošeg i nepouzdanog dostavljača, možete imati ozbiljan problem u radu. Loši dobavljači Vam lako mogu zagorčati život i dovesti Vaš drop shipping biznis na loš glas.
  • Inventar robe se teško prati – moraćete da vodite evidenciju stanja proizvoda u inventaru kako biste mogli da imate ispravne brojke proizvoda koji su dostuponi za isporuku odmah.
  • Podška za kupce – vi ste jedini koji ostvaruju direktnu komunikaciju sa kupcima. Dakle, podška, prijava problema i feedback kupaca je samo na Vama.

Kako da započnete Drop Shipping posao?

Dakle, u tekstu do sada upoznali ste se sa osnovama drop shipping posla. Sada idemo na konkretne korake koji su potrebni za pokretanja dop shipping-a.

Ovde se pored koraka nalaze i neke ideje koje se mogu primeniti da bi posao bio uspešan. Pa da krenemo:

1. Napravite Drop shipping biznis ideju

Pre nego što se pojavite na tržištu, trebalo bi da definišete koju vrstu robe ćete prodavati. Bilo bi poprilično naivno da krenete u biznis bez analize robe koja se najbolje prodaje na tržišu.

Za početak, definišite ko su potencijalni kupci usluga i robe od Vas. Upoznajte se sa problematikom takvog tržišta i opredelite se za prodaju proizvoda koja možete da servirate sa najmanje poteškoća.

Iznad svega, proizvod koji ćete prodavati mora da ima vrednost u smislu tražnje i za kupca i za prodavca. Zato je najpametnije istražiti tržište za svaki proizvod koji želi da prodajete, da vidite koliko je tražen i kakva su iskustva drugih.

Uz pomoć Google trends, servisa možete istražiti koliko je naka reč ili naziv proizvoda zastupljen u pretrazi na Google-u. Ovo može biti dobar indikator popularnosti nekog proizvoda.

Kada pronađete deo na tržištu i proizvod koji Vas zanima za prodaju, sledeći korak je traženje pouzdanog dobavljača.

Svakako treba da uporedite i dobro istražite sve dobavljače. Koliko su efikasni i brzi u pogledu isporuke, kakva su iskustva drugih, kakva im je politika garancije kvaliteta usluga itd.

Osigurajte se da nađete dobavljača koji će Vam omogućiti stabilan posao na duže staze. Gledajte na odnos sa dobavljačem kao na partnerski odnos od koga obe strane imaju finansijsku korist.

Evo par pitanja koje treba da postavite sebi pre početka prodaje:

  1. Koliko je taj proizvod koji ću prodavati popularan na tržištu?
  2. Sa kavim dobavljačem ću sarađivati?
  3. Za koje zemlje ili regije ću prodavati proizvode?

Odgovori na ova pitanja trebalo bi da Vam pomognu da zaokružite format u kom ćete raditi drop shipping.

2. Kupite domen

Samo znanje o tome koje proizvode želite da prodajete nije dovoljno, potrebno je da kupci saznaju za Vašu ponudu.

Dakle, Vaš budući web sajt ili prodavnica moraju imati domen.

Dobra ideja je da se izabere ime koje ime neke veze sa nazivom ili nišom proizvoda koje planirate da prodajete.

Gledajte i da naziv domena bude lak za pamćenje kako bi kupci koji su dolazili na sajt ili već poručivali nešto, mogli da zapamte adresu.

Ukoliko je domen koji želite da zakupite već zauzet, probajte sa drugim kombinacijama reči i nađite domen za sebe.

Proveru dostupnosti domena možete uraditi i na našem sajtu,na stranici provera dostupnosti domena.

Nakon što izaberete domen, potrebno je da zakupite i hosting paket kako biste mogli da izradite i postavite svoju online prodavnicu.

3. Napravite online prodavnicu

Ukoliko tek pokrećete svoju WooCommerce prodavnicu, nemojte propustiti našu WooCommerce hosting ponudu.

Kada zakupite domen i hosting, sledeći korak je pravljenje online prodavnice.

Da biste pokrenuli online prodavnicu, potreban Vam je i CMS ili skripta za upravljanje prodavnicom. Ponuda besplatnih open source skripti je velika, ali mi bismo Vam savetovali da sve to napravite uz pomoć WordPress platofrme. Kod nas čak možete zakupiti i WordPress hosting pakete koji će omogućiti da Vaš sajt i prodavnica rade besprekorno.

Kada imate zakupljen hosting i domen, ulogujte se u Vaš korisnički cPanel i u okviru njega pronaći ćete WordPress installer koji će Vam omogućiti da uz par klikova instalirate WordPress na svom domenu.

Nakon toga potrebno je da instalirate WooCommerce plugin, ovaj besplatan plugin će Vam pomoći da napravite online prodavnicu u okviru Vašeg WordPress sajta.

Za WordPress postoje na stotine dobrih tema koje podržavaju i WooCommerce plugin. Teme dodatno unapređuju funkcionalnost WooCommerce plugina i sajta i uz pomoć dobre teme možete napraviti modernu online prodavnicu sa lakoćom.

Nakon što sve ovo završite sajt je spreman za rad.

4. Obratite pažnju da detalje

Dodavanje proizvoda u online prodavnicu nekad može biti pomalo zaguljeno, jer postoje stvari koje morate uzeti u obzir:

Troškovi dostave

Obratite pažnju na troškove dostave, mnogi kupci odluku o poručivanju donose na osnovu troškova dostave. Za sada, postoje tri opcije za dostavu koje treba da razmotrite.

  • Dostava po dimenzijama robe – ova vrsta naplate se odnosi na težinu paketa. Što je paket teži, cena dostave će biti veća i obrnuto.
  • Dostava po težini i distanci – ova opcija je malo fleksibilnija. Troškovi dostave zavise od težine paketa ali i krajne destinacije na kojoj se nalazi kupac.
  • Flat rate  dostava– ova vrsta dostave je najjedostavnija za primenu. Trošak dostave je uvek isti bez obzira na distancu i iznos i težinu porudžbine.

Porezi

Obratite pažnju da država ili neke druge države mogu da zahtevaju naplatu poreza za određene grupe proizvoda. Naš savet je da konsultujete knjigovodju ili poresku administraciji kako biste se informisali o eventualnim poreskim izdacima.

Metodi plaćanja

Kod metoda plaćanja, potrebno je da u ponudi imate načine koje Vaši kupci najviše vole i koji su im najlakši za izvršenje uplate.

Postoji dosta online servisa koji Vam mogu omogućiti naplatu putem kartica. Ako Vaš drop shipping posao planirate da radite lokalno, možete uvesti i dodatne lokalne opcije plaćanja.

5. Reklamiranje Vaše online prodavnice

Kako ste već došlo do ovog nivoa, znači da je sajt spreman za rad, proizvodi su uneti, domen i hosting su aktivni i sve je spremno za rad.

Ovde su neke stvari na koje treba da obratite pažnju kako Vaš marketing davao rezultate.

SEO

Ljudi stalno traže stvari na internetu putem najpopularnijih pretraživača.

SEO je set akcija ili alata koji će Vam pomoći da Vaš sajt pozicionirate u rezultatima pretrage što bolje, kako bi kupci pronašli Vašu ponudu i naručivali robu.

Da biste popravili SEO rezultate treba da se upoznate sa osnovama SEO tehnika i stvari koje igraju ulogu i pozicioniranju sajta na Google-u.

Ukoliko Vaš SEO bude dobar, značajno ćete unaprediti poslovanje i samu posetu i prodaju putem stranice.

Plaćeni oglasi (PPC)

Pored SEO optimizacije, da biste u današnje vreme došli do kupaca koji pretražuju internet, plaćeni marketing ili plaćeni oglasi dolaze kao ozbiljno rešenje.

U osnovi, možete napraviti Google AdWords kampanju koja će prikazivati Vaše banere ili oglase na ključne reči koje su povezane sa proizvodima koje prodajete ili Vašim sajtom. Na ovaj način, možete dosegnuti do kupaca brzo i poprilično precizno, budući da možete zauzeti oglasni prostor na vrhu stranice pretrage za ključne reči ili nazive proizvoda koje prodajete.

Za razliku od SEO optimizacije, ovaj metod će zahvati neka finansijska ulaganja. Ukoliko dobro optimizujete Vaše reklamne oglase, možete ostvariti veoma dobar rezultat.

Takođe, pored plaćenih oglasa u pretrazi ili na sajtovima, postoji i odlična ponuda za plaćeno reklamiranje na socijalni mrežama, poput Facebook i Instagram platformi. Ove platforme nude precizno oglašavanje gde čak možete podesiti da Vaš oglas izlazi sa određenoj grupu ljudi po interesovanjima, godinama, lokaciji i afinitetima.

Email Marketing

Svakako jedan od nastarijih metoda online marketinga koji radi još i danas jeste email marketing kampanja.

Dakle, dobar potez je napraviti formu za prijavi na newsletter ili informator na Vašem sajtu kako biste skupljali adrese za email listu. Pravljenje liste je prvi korak.

Kada napravite email listu možete početi sa pravljenjem periodičnih newslettera. Imajte na umu da Vaši newsletteri najbolje rade ako imaju neki zanimljiv naslov i sadržaj koji je interesantan za kupce. Obavezno dodajte opciju za odjavu u footer-u email poruka kako Vaša pošta ne bi bila tretirana kao spam. Ukoliko ste u mogućnosti dodajte i neki promo kod za popust u okviru newslettera, kupci to izuzetno cene i čitaće Vas više.

Zaključak

Eto, nabrojali smo sve ključne stavke koje su potrebne za započinjanje drop shipping posla. Ukoliko ste razmislili o svemu i smatrate da ste spremni da se upustite u ovaj posao, radite vredno i rezultati će svakako doći.

Svima Vama koji ste se odlučili da pokrenete svoj drop shipping posao posle čitanje ovog teksta želimo sve najbolje i puno uspeha u daljem radu.

Ukoliko imate neka pitanja ili sugestije, ostavite Vaš komentar i mi ćemo rado odgovoriti.

Podelite Vaše utiske

Pokreni drop shipping posao, 30% popusta uz promo kod "dropship" na sve hosting pakete!Naruči
+ +