Šta je to WordPress i kako se koristi?
Šta je WordPress, kako se koristi?

Šta je to WordPress i kako se koristi?

Ukoliko se još niste susretali sa terminom WordPress, ovaj članak će Vas upoznati sa VordPresom i sa svim bitnim detaljima koje ga čine vodećom platformom za izradu blogova i sajtova kao i online prodavnica danas.

Šta je to WordPress?

WordPress je CMS ili prevedeno na srpski, Sistem za samostalno održavanje/ažuriranje web sajtova. Napisan je u PHP programskom jeziku i koristi MySQL bazu podataka za smeštanje sadržaja.

WordPress
Prepoznatljivi WordPress logo

WordPress je tretnuno najpopulanija platforma za izradu bloga, web sajta, online prodavnice i trenutno pokreće preko 30% svih sajtova na internetu. Razlog za ovoliku popularnost leži u tome da je jednostavan za korišćenje, pouzdan i lako se nadogražuje i proširuje.

WordPress se može instalirati na gotovo svakom hosting nalogu, ne zahveta neke posebne uslove i ne troši mnogo resursa. Ukoliko svoj sajt hostujete kod nas, u okviru cPanel kontrolog panela možete da instalirate WordPress jednim klikom.

Budući da je WordPress toliko popularan, za njega postoji mnoštvo dodataka (plugin-ova) i tema.

Šta su to teme za WordPress?

Teme su skopovi fajlova koji se određuju sam dizajn i izgled sajta. Kada se instalira tema na WordPress sajt, ona stilizuje kompletan izgled sajta. Tako da su teme zabravo šabloni dizajna. Za WordPress postoji ogroman broj besplatnih i plaćenih tema.

Teme za WordPress
Primer tema za WordPress

Besplatne teme se mogu instalira i iz samog kontrolog panela WordPress-a, a plaćene teme možete kupiti na nekoam od sajtova kao što su ThemeForest, Mojo Marketplace, Template Monster i tako dalje.

Šta su to dodaci za WordPress?

Dodaci ili plugin-ovi za WordPress su dodatni programi koji proširuju osnovne mogućnosti WordPress-a. Postoje hiljade dodataka koji omogućavaju pravljenje online prodavnice, foruma, oglasa, dodaci za keširanje, dodaci za pravljenje formi za kontakt, naručivanje i još mnogo, mnogo toga.

Da li WordPress podržava Srpski jezik?

Da, WordPress podržava Srpski jezik, ovde možete pročitati i kako da prevedete WordPress na Srpsku latinicu, budući da on dolazi sa ugrađenom Srpskom ćirilicom.
Tako da ukoliko ne znate Engleski jezik, to ovde neće predstavljati prepreku budući da je kompletna kontrolna tabla dostupna na Srpskom jeziku.

Kako se koristi WordPress?

Kada se instalira WordPress, uz njega dobijate i link za pristup Administrativom delu ili kontrolnoj tabli. Putanja za kontrolnu tablu je www.vašsajt.com/wp-admin. Ovde se unose podaci koji su dobijeni prilikom instalacije WordPress-a.

Kontrolna tabla WordPress-a
Kontrolna tabla WordPress-a

Kada se ulogujete u kontrolnu tablu, videćete opcije za upravljanje sajtom sa leve strane. Ovde se nalaze opcije za unos stranica, članaka, kategorija, opcije za uređenje izgleda sajta, opcije za dodatke i generalna podešavanja.

Dakle, iz kontrolne table možete dodavati nove stranice ili članke i vršiti izmene postojećih stranica i članaka. Ukoliko Vaš WordPress sajt ima i prodavnicu, na stranicama prodavnice možete pregledati broj proizvoda, prodaju, potražnju kao i da unesete nove proizvode i ažurirate postojeće.

Velika većina tema dolazi za ugrađenim page builder programom za jednostavno pravljenje stranica. Ovi programi Vam omogućavaju da dodajete željene elemente u stranicu i da ih zatim kroz vizuelni editor izmenite i prilagodite po svojoj želji.

Primer kako rade Page Builder programi
Primer kako rade Page Builder programi

Pomoću njih možete uneti tekst, slike, forme, galerije, možete podesiti željeni form za tekst kao i velićinu slova.

Dostupnost ovih dodatnih opcija za upravljanje sajtom zavisi i od kvaliteta izrade sajta, ukoliko naručite izradu sajta kod nas, imaćete kvalitetan sajt i mogućnost ažuriranje svakog detalja na sajtu, podršku koja će odgovoriti na svako Vaše pitanje i mogućnost proširenja funkcionalnosti sajta po želji.

Sve u svemu, WordPress je jedno sjajno rešenje koje Vam daje apsolutnu kontrolu nad sajtom.

WordPress za Vaše lični Blog

Osnovna namena WordPress-a i jeste za izradu blogova. Ukoliko želite da imate svoj blog na kojem ćete objavljivati Vaše članke i tekstove, WordPress je pravi izbor za Vas. U okviru kontrolne table, lako možete uneti kategorije Vaših članaka i zatim napisati članke i objaviti ih na Vašeg sajtu.

WordPress za online prodavnicu

WordPress je rastao godinama i danas pored opcija za blog, WordPress dolazi i kao moćna platforma za online prodaju i e-komerc.

Postoji više dodataka koji WordPress pretvaraju u moćnu platformu za online prodaju, ali najpopularniji je WooCommerce dodatak.

Šta je to WooCommerce?

WooCommerce je dodatak za WordPress koji proširuje mogućnosti WordPress-a i pretvara ga u moćnu digitalnu platformu za online prodavnice. Pomoću WooCommerce-a možete imati prodavnicu sa neograničenim brojem artikala, cenama koje se mogu podesiti zasebno po veličini ili boji artikala, kompletan uvid u broj narudžbenica, plaćene i neplaćene račune, online plaćanje ili pouzećem, uvid u inventar proizvoda. Možete dodavati i ažurirati već unete proizvode i još puno toga.

Ukoliko Vas zanima pokretanje WooCommerce online prodavnice, pogledajte naš članak kako da napravite WooCommerce prodavnicu.

Zaključak

WordPress je definitivno platforma broj jedan za izradu svih vrsta sajtova od prezentacija firmi, proizvoda ili usluga do izrade profi online prodavnica i tako dalje. Dolazi sa jednostavnim interfejsom koji ćete savladati veoma brzo. Sve je dostupno na srpskom jeziku što ceo proces čini još lakašim.
Ukoliko imate nekih pitanja ili nejasnoća, slobodno nam pišite putem forme za komentare ispod.

Podelite Vaše utiske

Ostvarite 15% popusta na sve Radio streaming pakete uz promo kod "pokreniradio"Pogledaj ponudu
+