Kako da napravite internet prodavnicu uz pomoć WordPress-a i WooCommerce-a

Kako da napravite internet prodavnicu uz pomoć WordPress-a i WooCommerce-a

Ukoliko razmišljate da pokrenete sopstvenu online – internet prodavnicu, a ne znate kako i odakle da počnete, onda je ovaj članak prava stvar za Vas.

U okviru ovog tutorijala naučićete kako da sa minimunom ulaganja napravite online prodavnicu baziranu na besplatnoj „open source“ platformi WordPress i dodatku WooCommerce.

WordPress i WooCommerce šta i kako?

Za one koji se prvi put sreću sa terminom „WordPress“, ukratko to je sistem za samostalno ažuriranje i upravljanje sadržajem (CMS) , sajta , bloga, prodavnice ili portfolio sajta.
WooCommerce je dodatak koji proširuje osnovne funkcionalnosti WordPress platforme i dodaje opcije za upravljanje online internet prodavnicom. O okviru kontrolnog panela imate pregled stanja robe i zaliha, informacije o porudžbinama i isporukama, opcije za unos proizvoda i ažuriranje, popuste i varijacije za proizvode i još mnoštvo drugih korisnih opcija.

Dakle, uz WordPress i WooCommerce dodatak, imaćete u rukama moćnu e-commerce platformu.

Prvi korak pri pokretanju online prodavnice je kreiranje svog budućeg brenda. Dakle, morate smisliti naziv i napraviti neki logotip za početak. Ukoliko već posedujete firmu ili brend, možete preći na naredni korak.

Sledeći korak je zakup domena i izbor dobrog hosting paketa za Vašu buduću prodavnicu.

Nakon što zakupite domen i hosting, možete instalirati WordPress CMS jednim klikom u okviru cPanel kontrolnog panela koji nude gotovo svi hosting provajderi. Pogledajte i kako se instalira WordPress.

Odabir teme za Vaš online shop

WordPress teme je vid interfejsa koji je zadužen za dizajn i izgled Vašeg sajta. Tema Vam omogućava kontrolu nad samim dizajnom i stilizovanjem sajta.

Za WordPress postoje „besplatne teme“ kao i mnoštvo plaćenih tema na popularnim prodavnicama kao što je ThemeForest, Template Monster, Creative Marketplace i tako dalje.

Besplatne teme

Besplatne teme za WordPress se mogu instalirati direktno iz WordPress admin sekcije. Posetite WP admin -> Izgled -> Teme -> Dodaj novu. Ovde možete pretražiti sve raspoložive teme na WP.org repositorijumu i instalirati i jednim klikom.

Plaćene teme

Najbolje Premium teme možete pronaći na ThemeForest-u. Takođe, postoje i druga mesta za kupovinu sjajnih premium WordPress tema, probajte sa Google-om slobodno.

Prilikom odabira teme obratite pažnju da li tema podržava WooCommerce plugin, ako pokrećete sajt koji će biti samo online-prodavnica, onda birate teme specijalno dizajnirane za WooCommerce prodavnice.

Nakon što se odlučite za temu i izvršite instalaciju iste, možemo preći na sledeći korak, a to je instalacija WooCommerce plugin-a.

Instalacija WooCommerce plugina

Ukoliko ste kupili neku premium WooCommerce temu, plugin je verovatno već instaliran prilikom samo instaliranja i setovanja teme. Naravno, plugin je jednostavno instalirati i iz samog admin panela, samo otvorite stranicu WP admin -> Dodaci -> Dodaj novi. U polje za pretragu sa desne strane ukucajte „WooCommerce“. Kada se plugin pojavi na listi ispod, kliknite instal i aktivirajte plugin.

Posle instalacije plugina, potrebno je konfigurisati osnovne opcije vezane za online prodavnicu. WooCommerce plugin posle instalacije pokreće kratak setup koji će Vam pomoći da u par koraka unesete osnove podatke o prodavnicu i podesite sisteme za plaćanje i isporuku.

Nakon toga sledi unos proizvoda. Proizvode možete sortirati i po kategorijama i tagovima. O tome svemu u nekom zasebnom tutorialu budući da je tema dosta opširna.

Pogledajte i našu „neodoljivu“ ponudu WooCommerce Hosting paketa

Zaključak

U par kratko opisanih koraka pokrili smo glavninu ove teme. Dakle nakom što registrujete domen i zakupite hosting, instalirate WordPress i temu, dodate na sve to i WooCommerce plugin, vaša platoforma za rad je skoro spremna.

Kada unesete proizvode, sve je spremno za prodaju. Sada je potrebno da se „bacite“ u marketing i počnite da promovišete svoju on-line prodavnicu.

Podelite Vaše utiske

Ostvarite 15% popusta na sve Radio streaming pakete uz promo kod "pokreniradio"Pogledaj ponudu
+