Kako instalirati temu za WordPress
Kako instalirati temu za WordPress

Kako instalirati temu za WordPress

Ukoliko ste već upoznati sa WordPress sistemom za samostalno ažuriranje i održavanje sajta ili bloga, sigurno ste čuli i za WordPress teme. WordPress teme stilizuju izgled Vašeg WordPress sajta i pored dizajna dodaju i proširuju funkcionalnost WordPress sajta.

Da biste mogli da instalirate temu za WordPress, potrebno je da prvo instalirate WordPress. Pogledajte naš članak „Kako instalirati WordPress„.

Instalacija teme iz Kontrolnog panela WordPress-a

Teme dolaze u .zip arhivama koje možete uploadovati u okviru kontrolnog panela Vašeg WordPress sajta. Dakle, ulogujte se u admin sekciju Vašeg sajta i posetite stranicu Izgled -> Teme. Zatim kliknite na dugme „Dodaj novu“ i zatim na „Otpremi temu“ pri vrhu stranice. Nakon toga, pojaviće se opcija za unos teme, kliknom na opciju za unos izaberite Vašu temu u .zip formatu i kliknite na „Postavi sada“. Vidi sliku.

Nakon što je tema instalirana i aktivirana, nastavite sa podešavanjima.

Instalacija besplatne teme sa WordPress.org

Za WordPress postoje i hiljade potpuno besplatnih tema koje možete instalirati u okviru kontrolnog panela Vašeg WP sajta. Posetite stranicu WP Admin -> Izgled -> Teme. Zatim kliknite na dugme „Dodaj novu“ prvi vrhu stranice. Nakon toga pojaviće se lista tema koje su dostupne sa opcijama za sortiranje po popularnosti i tematici kao i polje za pretragu tema po nazivu.

Instalacije ovih tema je veoma jednostavna, kada pronađete temu koja Vam se dopada, samo kliknite na opciju „Postavi“ koja je vidljiva kada pređete mišem preko sličice teme.

Takođe, možete koristiti i opciju „Pregled“ kako biste uradili pregled izgleda sajta sa izabranom temom i pre same instalacije.

Kako instalirati kupljenu „premium temu“ sa sajta ThemeForest

Ukoliko ste kupili neku premium temu sa sajta ThemeForest, istu možete instalirati veoma lako. Prvi korak je da otpakujete preuzeti fajl sa sajta ThemeForest. Nakon što otpakujete .zip fajl koji ste preuzeli sa ThemeForest-a, otvorite folder i pronađite .zip instalacioni fajl koji se nalazi u okviru otpakovanog fajla.

Premium theme obično dolaze i sa takozvanom „child“ temom. Npr. voice.zip i voice-child.zip.

Šta je to „child“ tema?

Child tema je tema koje koristi sve osobine i funkcionalnosti master theme za koju je napravljena.Ona služi da Vam omogući modifikaciju osnove teme bez menjanja sadržaja fajlova u master temi. Na taj način uvek možete uraditi update master teme bez straha da ćete izgubiti sopstvene modifikacije fajlova.

Ukoliko ne planirate da menjate kod od master teme onda Vam „child“ tema neće biti potrebna.

Dakle, nakon što ste otpakovali premium temu, pratite korakte sa početka ovog članka. Posetite WP Admin -> Izgled -> Teme -> Dodaj novu -> Otpremi temu. Zatim putem opcije „browse“ pronađite .zip fajl od master theme i uploadujte ga. Aktivirajte temu i sledite korate prema uputstvu teme.

Pobrinite se da instalirate sve pluginove koji dolaze uz temu sledeći uputstva.

Zaključak

Instalacija teme za WordPress je lagan zadatak koji ne bi trebalo da predstavlja nikakav izazov čak i za početnike sa WordPress-om. Prilikom instalacije tema, ponekad može doći i do problema. Ukoliko Vam se zadesi neki sličan problem, slobodno potražite pomoć od nas putem komentara ispod.

Podelite Vaše utiske

Ostvarite 15% popusta na sve Radio streaming pakete uz promo kod "pokreniradio"Pogledaj ponudu
+