Kakva je budućnost PHP jezika?
Budućnost PHP jezika

Kakva je budućnost PHP jezika?

PHP programski jezik nastao je 1995. sa zadatkom da omogući određene dinamičke funkcionalnosti na prvim internet serverima. Od tada do danas PHP je prošao dugačak put i postao veoma moćan i popularan programski jezik.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u programerskim krugovima je i budućnost PHP-a, pored gomile modernih JavaScript frejmvorka koji služe kao zamena.

Ukoliko se slažete sa tim da novi JS bazirani jezici i frejmvorkovi bacaju PHP u senku, grdno se varate. PHP je i dalje prisutan i napreduje.

Ako pogledate statistiku, PHP pokreće gotovo 80% svih sajtova na internetu, tačnije 79.8% kada je reč o server-side jezicima. Svakako, ovo je velika brojka i izbor programera prilikom razvoja ozbiljnih aplikacija na internetu je i dalje PHP.

Iako je PHP 5 i dalje najzastupljenija verzija ovog jezika, nove unapređene verzije donose i nove funcionalnosti. Jedna od velikih novina i mogućnost upotrebe komandne linije (CLI) koja je povećala popularnosti novijih verzija PHP-a.

Hipertekst procesor ima odličnu kompatibilnost sa HTML-om i odličan je za razvoj funkcionalno bogatih stranica. PHP koriste i veliki sajtovi i projekti kao što su Wikipedia, Facebook i drugi.

Takoše, PHP je jezik koji pokreće najpopularnije CMS platofrme kao što su WordPress, Magento, Joomla i mnogi drugi. Novi programski jezici kao Python, Lua nisu uspeli da sruše popularnost PHP-a.

Grafikon zastupljenosti server-side jezika prema sajtu W3tech.

Server-side jezici su programski jezici koji se izvršavaju ili rendaju na strani servera i onda se šalju korisniku u vidu HTML koda u browseru. Ovo donosi dosta benefita u odnosu na jezike koji se izvršavaju u browseru direktno.

Šta možemo očekivati u budućnosti kada je PHP u pitanju, koje su prednosti PHP-a?

  • Izlazak PHP 8.0.0 verzije
  • Novi dinamički pristup
  • Podrška eksperata
  • Prijateljski nastrojen jezik
  • Velika i bogata dokumentacija
  • Veliki broj foruma, grupa i sajta za učenje

 

Izlazak PHP 8.0 verzije

Najnovije verzije PHP donese su veliko poboljšanje kada su performanse u pitanju. PHP 7 je nekoliko puta brži od stare PHP 5.x verzije. Takođe, verzija 7 donela je i veliki napredak u pogledu smanjena potrošnje memorije.

Pre ove verzije, PHP razvoj je bio fokusiran na upotrebu Just in USE (JIT) metodologije. Iako je ova metodologija donela poboljšanje svih postojećih funkcionalsti, u praksi nije donela neke velike promene.

Zastupljenost PHP-a po verzijama

Datum izlaska PHP 8.0.0 verzije je Septembar 2021. Još uvek nema dovoljno detalja šta sve donosi nova verzija ali svakako i PHP 8 i PHP 7 branša će dobiti neka poboljšanja jer će verzije PHP 7.x biti razvijane po JIT metodologiji.

Dinamički pristup

Ni jedan drugi server-side jezik ne omogućava kompanijama i programeri razvoj dinamičkih sajtova kao PHP. Postoji sijaset funkcija koje omogućavaju da PHP pokreće kod unutar koda.

Trenutno ni jedan drugi jezik ne nudi toliko dinamičan razvoj aplikacija i sajtova.

Trenutno postoji orgoman broj Open-Source skripti, biblioteka i koda koji pokreće mnoštvo aplikacija i sajtova „enterprajz“ klase. Ovaj kod pokreće razna E-komerc rešenja, upravljanje sadržajima i mnogo toga drugog.

Ekspertska podrška

PHP je veoma popularan i ima ogromnu bazu korisnika. Veoma lako možete pronaći rešenja za probleme sa kojima se možete sresti prilikom programiranja u PHP-u. Dovoljno je samo da posetite StackOverflow ili neki sličan sajt i videćete o čemu se radi.

Dakle, lako možete pronaći podršku eksperata putem sajtova, foruma i slično. Ovo je jedan od razloga zašto mnogi programeri biraju PHP prilikom izrade softvera.

Prijateljski orijentisan jezik

Kada kažemo da je PHP prijateljski jezik, te se odnosi na činjenicu da je lak za instalaciju i konfigurisanje. Pokretanje PHP-a za rad i razvoj na različitim operativnim sistemima i platofrmama kao što su Widows, MacOS i Linux, je lako i bezbolno.

Moguće ga je spakovati sa samo 2 komande sa komandne linije. Čak i bez nekog veliko predznanja, lako možete napraviti sajt pomoću PHP-a.

Ovaj sjajni programski jezik je topla preporuka za svakog web dizajnera ili programera početnika. Zbog ove činjenice, za PHP postoji dosta lošeg koda, budući da je sam jezik tolerantan na početničke greške i greške u konceptu. Za razliku od drugih jezika, PHP je poznat po Composer-u, kao jedinom CLI program pakeru koji postoji za njega.

Zbog ovoga, importovanje koda iz dobrih i održavanih biblioketa je jednostavno i bezbolno, što često nije slučaj sa novim jezicima baziranim ja JavaScript-u.

Bogata dokumentacija

PHP nudi veoma bogatu i aktivnu podršku kada je dokumentacija u pitanju. Ovo je još jedan od razloga zašto je PHP izbog iskusnih programera kao i programera početnika.

Pored toga, svakako da je to jedan od razloga zašto PHP pokreće skoro sve popularne CMS skripte.

Dokumentacija pokriva najbolju praksu prilikom kodiranja, medote za klase, funkcije, file header-e, klase i sva njihova svojstva. Ovo za rezultat ima da PHP pokreće top 5 skripti za izradu sajtova kao što su WordPress, Joomla, Drupal, SilverStripe, Cake PHP i mnogi drugi.

Zaključak

PHP je definitivno živ i biće tu još dugo. Ovome u prilog govore i činjenice o zastupljenosti ali i o novimana koje nas očekuju u skoroj budućnosti.
Ukoliko imate nekih pitanja u vezi PHP jezika ili želite da podelite svoje mišljenje sa nama, slobodno napišite odgovor u komentarima.

Podelite Vaše utiske

Ostvarite 15% popusta na sve Radio streaming pakete uz promo kod "pokreniradio"Pogledaj ponudu
+