Microsoft ulaže milijardu dolara u OpenAI

Microsoft ulaže milijardu dolara u OpenAI

Microsoft je najavio da planira ulaganje od milijardu dolara u projekat OpenAI. Ovom akcijom kompanije su započele višegodišnje partnerstvo koje će im omogućiti da zajedno rade na veštačkoj inteligenciji i drugim tehnologijama na Microsoft Azure cloud infrastrukturi.

OpenAI je osnovan 2015. godine kao neprofitna organizacija sa jednom milijardom dolara kapirala koji su uložili veliki investitori iz Silicijumske doline, kao što su Peter Thiel, Sam Altman, Reid Hoffman i drugi.

OpenAI je početkom ove godine kreirao i profitno odeljenje kako bi mogao da privuče investicije sa strane. Kompanija zapošljava istraživače veštačke inteligencije kako bi postigla napredak u ovoj oblasti. Jedan od fokusa kompanije su i implikacije i bezbednost veštačke inteligencije.

Kompanija ističe da će ova investicija Microsofta omogućiti da se „opšta inteligencija načini veštačkom“. Ovo je ključni deo segmenta tržišta, koji bi u suštini značio da je računar u stanju da savlada subjekt/zadatke ne samo dovoljno dobro, već i bolje od najsposobnijih ljudi.

Sistem bi tako bio u stanju da bude kompetentan na više polja nego bilo koje ljudsko biće.

Microsoft je istakao da će sa OpenAI zajednički raditi na tome da se Microsoftova Azure clould platofrma unapred uz pomoć AI tehnologije.

Podelite Vaše utiske

Ostvarite 15% popusta na sve Radio streaming pakete uz promo kod "pokreniradio"Pogledaj ponudu
+