SEO – Kako optimizovati WordPress sajt za pretraživače
SEO za WordPress - Optimizacija za pretraživače

SEO – Kako optimizovati WordPress sajt za pretraživače

Kvalitetan veb sajt svakako mora biti i dobro optimizovan za pretraživače u smislu da se lakše pronalazi u pretrazi, ovaj proces naziva se SEO ili Search Engine Optimization. (Optimizacija za pretraživače)

Uvod u osnove SEO optimizacije

SEO optimizacija (kako se kod naziva) je proces optimizacije sajta za pretraživače sa ciljem da Vaš sajt bude što bolje pozicioniran u rezultatima pretrage na Google pretraživaču, Yahoo, DuckDuckGo itd. U okviru ovog procesa postoje dve osnovne podele, on-page SEO i off-page SEO.

On-page SEO optimizacija obuhvata sve aktivnosti koje se sprovode u okviru samog sajta odnosno stranice. Tu spadaju tekstovi na sajtu, naslovi stranica i sekcija, meta tagovi, linkovi, odnos slika i teksta, opisi za slike, brzina učitanja, optimizovanost koda u smislu veličine, broj HTTP zahteva i sve ostalo što može uticati na brzinu sajta.

Off-page SEO optimizacija sve aktivnosti izvan samog sajta ili koda. Tu spadaju back-linkovi koji vode ka Vašem sajtu, baneri, profili i kampanje na društvenim mrežama i druge stvari vezane za marketing i povratne linkove.

Svakako u sferi SEO optimizacije postoji niz faktora koji utiču na rangiranje sajta u pretrazi. Neki od tih zadataka mogu se uspešno automatizovati uz pomoć pluginova ili dodataka. O tome pišemo u nastavku ispod.

SEO za WordPress

WordPress je CMS koji je stekao popularnost na priči o odličnim rezultatima koje postižu sajtovi koje pokreće. Pored same optimizovanosti koda WordPress platforme, ovaj CMS je poznat po veoma lakom proširenju svim njegovih funkcionalsti. To za rezultat ima da za sam WordPress postoji nekoliko veoma popularnih i korisnih SEO pluginova.

Optimizacija WordPress sajta za pretraživače

Seo pluginovi za WordPress automatizuju sam process podešavanja sajta za SEO koje uključuju optimizaciju naslova stranica, kontrolu svih meta tagova, dodavanje open graph koda za deljenje na društvenim mrežama, schema.org koda, generisanje robot.txt fajla, sitemap.xml kao i dodatna optimizacija feed-a.

Najbolji SEO pluginovi za WordPress

Za WordPress postoji nekoliko desetina SEO pluginova, međutim, trenutno postoje 2 SEO plugina koji su po svojim functionalnostima i opcijama najkvalitetniji i svakako najpopularniji. To su:

  • Yoast SEO (besplatna i PRO verzija)
  • RankMath (besplatan, uskoro dolazi i PRO verzija)

Pa da krenemo redom.

Yoast SEO plugin

Yoast SEO je jedan od najpopularnijih SEO pluginova za WordPress. Ovaj plugin upravo nudi sve gore pomenute opcije u jednom paketu.

Yoast SEO

Yoast SEO plugin ima besplatnu veziju koju možete preuzeti putem linka iznad ili instalacijom plugina iz kontrolnog panela. Takođe, postoji i Yoast SEO PRO verzija.

Kako da instalirate Yoast SEO

Ovaj plugin možete najlakše instalirati iz samo WordPress admin panela, nakon što se ulogujete posetite stranicu Dodaci -> Dodaj novi. U formi za pretragu unesite Yoast SEO, sačekajte da se plugin pojavi i zatim kliknite na instaliraj i aktiviraj.

Podešavanje Yoast SEO plugina

Nakon što instalirate Yoast SEO plugin, opcijama za konfigurisanje možete pristupiti iz admin panela u okviru sekcije SEO u meniju sa leve strane. SEO meni sadrži nekoliko linkova kao što su Opšta podešavanja, Izgled pretrage, Društvene mreže, Alati i Premium opcije.

Opšta podešavanja

U okviru ove sekcije možete konfigurisati opcije koje nudi plugin i pogledati osnove stvari vezane za SEO na Vašem sajtu. Ukoliko postoje neki problemi, oni će biti izlistani odmah na početku ove stranice Kontrolna tabla. Poded toga u okviru taba „Osobine“ možete da isključite neke od funkcionalnosti plugina koju ne želite da koristite na sajta.

Izgled pretrage

Ovde možete podesiti kako će izgledati sami rezultati pretrage na Vašem sajtu u pretraživačima na desktop i mobilnim uređajima. Pored toga možete podesiti i šablon na osnovu kojeg WordPress generiše naslove za Vaše stranice. Nazivi stranica kao u Heading tekstovi su veoma bitni za uspešno optimizovanje stranica za pretragu, o tome treba voditi računa.

Pored automatskih naslova stranica kao i meta description (meta opisa), plug daje opciju za izmenu ovih elemenata za svaku stranicu ili članak. Prilikom pisanja ili uređivanja članka, skrolujte ispod glavnog editora i pronađite Yoast SEO podešavanja za tu stranicu.

Takođe, ovde možete uneti i osnovnu sliku koja će biti korišćena kao prikaz ili mala sličica prilikom deljenja linka sajta na društvenim mrežama. Inače, Yoast SEO automatski generise open graph tagove za deljenje članaka na Facebook-u, Twitter-u i drugim mrežama. Generiše naslove, opise i dodeljuje Izdvojenu sliku za stranicu ili članak automatski.

Yoast SEO automatizuje sam SEO proces

Yoast SEO plugin automatski generiše i robot.txt fajl kao i mapu sajta (sitemap) koji možete prijaviti u okviru Google Search console ili Yahoo Webmaster alata. Njihovi kravleri će pratiti prijavljenu mapu i indexirati stranice. Takođe, plugin omogućava i opciju za uklanjanje stranica ili članaka iz pretrage tako što Vam omogućava da postavite „no follow“ ili „no index“ meta tagove ili da blokirate robote za sadržaj koji želite da sklonite.

Sve u svemu, Yoast SEO dolazi sa gomilom opcija koje ne možemo sve pokriti ovde. Gore navedene opcije su najosnovnije i one koje Vam omogućavaju da uradite osnovnu automatsku optimizaciju sajta radi postizanja što bolji rezultata.

RankMath SEO plugin

RankMath je SEO plugin koji je počeo da preuzima primat na polju WordPress SEO pluginova. Ovaj plugin je sve popularniji i pretenduje da postane SEO broj 1 za WordPress. Razlog za ovo jeste i način na koji sam plugin radi, opcije koje donosi sa sobom koje trenutno nemaju premca ni u jednom FREE SEO pluginu za WordPress.

Kako da instalirate RankMath

Ovaj plugin možete preuzeti putem gore navedenog linka ili ga instalirati direktno iz WordPress admin panela. Potrebno je samo da posetite stranicu WP admin -> Dodaci -> Dodaj novi. U polje za pretragu sa desne strane ukucajte naziv plugina, „RankMath“, sačekajte rezultate i kliknite na instaliraj i aktiviraj.

Podešavanje RankMath plugina

RankMath SEO dolazi za čarobnjakom za postavljanje putem kojeg u nekoliko koraka možete podesiti sve. Prilikom instalacije možete koristiti i opciju importovanja podešavanja iz Yoast SEO plugina ako ga već koristite kao i iz AIO SEO pack plugina. Ovo u mnogome skraćuje posao ukoliko ste se odlučili da sa Yoast SEO plugina pređete na RankMath. (kao mi na primer)

Nakon što prođete sve korake pri podešavanju RankMath plugina, možete pogledati i ostale opcije.

RankMath dodatne opcije i podešavanje izgleda pretrage

Ono što svakako krasi ovaj sjajni SEO plugin jesu i opcije za praćenje 404 grešaka i Redirekcije. Ove dve opcije zamenjuju 2 dodatna plugina kao što je 301 Redirection plugin ili 404 plugin.

Ono što je zanimljivo jeste da RankMath plugin ima sve opcije koje nudi besplatna verzija Yoast SEO plugina i još neke dodatne.

SEO analiza postojećih članaka je veoma lepo urađena, prilikom pisanja članaka nemate ograničenje u broj ključnih reči za koje želite da proverite sadržaj. Unosom ključnih reči, plugin automatski izračunava ocenu za SEO po sistemu 1 od 100.

Zaključak

RankMath SEO je aprema našem dosadašnjem iskustvu bolji u praksi i moćniji od Yoast SEO free verzije. Ukoliko se dvoumite između ova dva plugina, najbolje je da ih probate i uverite se koji bolje radi u vašem slučaju.

Nakon što podesite odabrani plugin, većina SEO zadataka biće automatizovana. Vama ostaje da radite na optimizaciji članaka, naslova stranica i opisa, a plugin će raditi sve ostale potrebne radnje.

Podelite Vaše utiske

Ostvarite 15% popusta na sve Radio streaming pakete uz promo kod "pokreniradio"Pogledaj ponudu
+