Kako prevesti WordPress na srpsku latinicu
WordPress na Latinici - Srpski

Kako prevesti WordPress na srpsku latinicu

WordPress je zvanično dostupan na Srpskom jeziku i to samo na ćiriličnom pismu. Da biste Vaš WordPress veb sajt preveli na sprsku latinicu, potrebno je da uradite ovih nekoliko koraka.

Ukoliko počinjete novi WordPress sajt ili projekat, prilikom instalacije izaberite Srpski jezik. Ukoliko već imate instaliran WordPress na engleskom jeziku, posetite stranicu WP admin -> Settings -> General. Ovde pronađite opciju Site Language i u padajućem meniju izaberite Srpski jezik. Vidi sliku.

WordPress na Srpskom

Nakon toga, WordPress će preuzeti prevod za Srpku ćirilicu.

WordPress na Srpskom – Latinica

Sledeći korak je instalacija plugina za preslojavanje ćiriličnog pisma na latinicu. Pomoću ovog plugina sve instance WordPress prevoda automatski se konvertuju u latinicu, tako da ne morate koristiti dupli prevod ili dodavati neki plugin za više jezika.

Da biste instalira SrLatin plugin, prvo je potrebno da ga preuzmete putem ovog linka. Nakon toga posetite stranicu WP admin -> Dodaci -> Dodaj novi.

Ovde kliknite na dugme „Otpremi dodatak“ i okviru forme za unos prikačite preuzeti fajl srlatin.zip. Instalirajte plugin i aktivirajte ga.

Srlatin plugin nema nikakve opcije za konfigurisanje i radi automatski. Tako da biste nakon aktivacije trebali da vidite da su sve reči automatski preslojene na latinicu.

Hostujte Vaš WordPress sajt kod nas, pogledajte našu ponudu WordPress hosting paketa.

Ukoliko imate nekih dodatnih pitanja u vezi preslojavanja sa ćirilice na latinicu, slobodno komentarišite, tu smo da pomognemo.

Podelite Vaše utiske

10 komentara
  • Hvala na korisnom članku. Ovo radi skoro bez greške. Veći deo teksta je sad na latinici, ali su datumi objave članka (tačnije mesec) i dalje na ćirilici. Gde to ispraviti?

  • Pocetnik sam u wordpress razvoju i za sada vezbam na Localhostu.
    Prema vasim uputstvima uspesno sam instalirao plugin SrLatin.
    Ne znam kako da podesim tastaturu laptopa da mi prilikom kucanja teksta prikazuje
    i t.k.z kvacice kod slova Z,S,C itd.

    Pozdrav i hvala unapred.

  • Поздрав,
    По овом вашем тексту закључујем да је ово решење помоћу којег се Dashboard ставља на српску латиницу, међутим мени је потребан најлакши и напрактичнији савет за пребацивање са ћирилице у латиницу и обрнуто за сам садржај сајта и менија на њему. Ове опције и подешавања у Dashborad делу бих оставио на енглеском.

    Упознао сам се са неколико плагинова који раде ово што ми је потребно, али бих волео да чујем и ваше мишљење.

    • Pozdrav Đorđe,
      U Vašem slučaju najbolje je rešenje instalacija plugina Loco Translate pomoću kojeg možete prevesti front-end tekstove samo i na taj način ćete imati Dashboard na Engleskom a front-end na latinici. Ovo nije najbolje rešenje ali je najpraktičnije. U okviru Loco Translate plugina možete prevesti sve lokalizacije iz pluginova i teme i na taj način imati srpsku latinicu na sajtu. Primer koji smo opisali u ovom članku prikazuje klasično preslojavanje sa ćirilice na latinicu, mnogima ono i odgovara budući da žele back-end na srpskom takođe.

Ostvarite 15% popusta na sve Radio streaming pakete uz promo kod "pokreniradio"Pogledaj ponudu
+